Veelgestelde vragen & antwoorden

Ik heb geen afgeronde hbo- of wo-opleiding. Mag ik dan wel deelnemen aan dit traject?
De verkorte pabo-opleiding van de Thomas More Hogeschool (TMH) is alleen toegankelijk voor studenten met een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Omdat er een directe koppeling is tussen het zij-instroomtraject van de RVKO en de verkorte deeltijdopleiding van de TMH is het zij-instroomtraject van de RVKO alleen toegankelijk voor de kandidaten die toelaatbaar zijn op deze verkorte deeltijdopleiding.

Hoe lang duurt dit traject?
De verkorte deeltijdopleiding aan de Thomas More Hogeschool duurt maximaal twee jaar. Afhankelijk van de vooropleiding en ervaring kan het traject korter zijn dan twee jaar, of minder intensief worden, omdat er vrijstellingen zijn gekregen. Hierover worden voorafgaand aan de start van de opleiding afspraken gemaakt tussen de TMH en de sollicitant.

En na het afronden van dit traject?
Bij de start van de opleiding krijg je een baangarantie bij de RVKO, indien de pabo-opleiding succesvol wordt doorlopen.

Waarom het Zij-instroomtraject?
Kinderen hebben voor een evenwichtige ontwikkeling zowel mannelijke als vrouwelijke rolmodellen nodig. Mannelijke leerkrachten zijn relatief schaars in het basisonderwijs. Om meer mannen voor het onderwijs te stimuleren zijn vanaf 2010 diverse Hij-instroomtranches bij de RVKO van start gegaan. Door middel van deze trajecten werden talentvolle mannelijke professionals uit diverse branches omgeschoold tot leerkracht in het primair onderwijs. Inmiddels is dit traject uitgebreid en ook opengesteld voor vrouwelijke sollicitanten. Er blijkt bij veel professionals in andere sectoren een grote behoefte te bestaan om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij en (meer specifiek) aan het (basis-) onderwijs. De RVKO biedt getalenteerde en gemotiveerde sollicitanten daarom een intensief opleidingsprogramma, waarmee zij hun vaardigheden en kennis direct in de praktijk kunnen inzetten en daarmee direct hun bijdrage kunnen leveren aan het basisonderwijs.